Apple, Mac’lerde kendi işlemcileri için Intel’i yakın zamanda bırakabilir

Apple, ürünlerine neyin güç verdiği üzerinde tam kontrole sahip olmaya yaklaşıyor. WWDC’de, Intel işlemcilerden uzaklaştığını ve MacBook ve Mac’lerde iPhone ve iPad’leri çalıştıranlara benzer kendi çiplerini kullandığına dair uzun süredir devam eden raporları doğruladı. Apple silikon projesi tamamen güçlü, enerji açısından verimli işlemciler yaratmakla ilgilidir; bu, gelecekteki MacBook’ların bugünlerde alıştığımızdan çok daha uzun pil ömrüne sahip olacağı anlamına gelmelidir.

Çipler, macOS Big Sur ile derin entegrasyona sahip olacak . Şirketin kendi yazılımlarının tümü, Final Cut Pro gibi zorlu araçlar da dahil olmak üzere Apple silikon tabanlı Mac’lerde yerel uygulamalar olarak çalıştırılabilir.

iPhone ve iPad uygulamalarına gelince, onlar da yerel olarak Apple silikon Mac’lerde çalışabilecekler. Bunları Mac App Store’dan indirebileceksiniz. Nihayetinde, Apple silikona geçiş, şirketin ve üçüncü taraf geliştiricilerin, çeşitli cihazları arasında minimum sürtünme ile çalışan uygulamaları daha kolay bir şekilde oluşturmasına olanak sağlamalıdır. Bu girişim, Project Catalyst ile tüm hızıyla devam etti.

Microsoft ayrıca Office paketini yerel olarak Apple silikon üzerinde çalışacak şekilde işleme aldı ve Adobe, Creative Cloud uygulamaları içinde aynısını sağlayabilmektedir.

Apple, geliştiricilerin Mac uygulamalarını hızlı bir şekilde güncellemelerini ve bunu yapmak için ihtiyaç duydukları tüm araçlara Xcode 12 içinde sahip olmalarını bekliyor. Yine de şirket, mevcut uygulamaların Apple silikon tabanlı Mac’lerde çalışabileceğinden emin olmak istiyor. Bunu kısmen, gerektiğinde kodu anında çevirebilen Rosetta 2 ve Linux için sanallaştırma aracılığıyla yapacak. Şirket, geliştiricilerin uygulamalarını güncellemelerine yardımcı olmak için bir Geliştirici Geçiş Kiti’ni tanıttı ve bu hafta birimleri göndermeye başlayacak. Ancak, bugünden Apple silikon için uygulamalar geliştirmeye başlayabilirler.

apple-intel-işlemci

Apple, geçişin olabildiğince sorunsuz olmasını sağlamaya çalışıyor ve silikona geçişin tam olarak gerçekleşmesi yaklaşık iki yıl alacak . İlk Apple silikon sistemleri muhtemelen bu yılın sonlarında piyasaya sürülecek. Apple, şimdilik Intel tabanlı Mac’ler yapmaya devam ediyor. Şirket, Intel işlemcili Mac’leri yıllarca destekleyeceğini ve “gelişmekte olan heyecan verici yeni Intel tabanlı Mac’lere” sahip olduğunu söyledi.

Apple’ın yaptığı son büyük CPU geçişi, PowerPC işlemcilerden Intel x86 işlemcilere geçtiği 2006 yılında başladı ve 2013 yılına kadar PowerPC donanımını desteklemeye devam etti. Mac’lerin yapabilmesini istediği her şey için işlemcileri optimize edebilir.

Apple’ın ARM mimarisi (iPad ve iPhone yongalarında kullanılan) üzerine inşa edilmiş kendi işlemcilerine geçiş yapmaya hazırlandığına dair söylentiler yıllardır gümbürdüyor. ARM PC işlemcileri, Intel’inki gibi x86 tabanlı yongaların işleme çıktısını henüz tutarlı bir şekilde eşleştirmedi, bu nedenle Mac Pro’larda veya diğer üst düzey sistemlerde ortaya çıkmalarını beklemek biraz erken olabilir. Muhtemelen ilk başta MacBook Air gibi düşük kaliteli MacBook’larda daha yaygın olacaklar.

Yine de, ARM tabanlı çipler biraz etkili olabilir. En son MacBook Air’de (Intel i5 yapılandırmasıyla) yürütülen karşılaştırmalar , performansının Apple’ın kendi ARM tabanlı A12X’ini kullanan 2018 iPad Pro kadar hızlı olmadığını gösterdi. Çok çekirdekli bir testte bu tablet, yeni MacBook Air’den yüzde 73 daha hızlı performans gösterdi.

Hareket Intel için bir darbe olacak. Apple’ın Intel’in yıllık satışlarının yüzde iki ila dördünü veya 75 milyar doları aşan son 12 aylık geliri göz önüne alındığında 3 milyar doları oluşturduğu söyleniyor . Yani bir işlemci müşterisi olarak Apple’ı kaybetmek Intel için mutlaka yıkıcı olmayacak ve bu gelir akışı bir anda yok olmayacak, ama kesinlikle acıtacaktır. Bir Intel sözcüsü “Apple, çeşitli iş alanlarında müşteridir ve onları desteklemeye devam edeceğiz” dedi.

Apple, ARM tabanlı Mac işlemciler

Intel, bir süredir üzerinde çalışıldığı bildirildiğine göre, bu geçişin geleceğini uzun zamandır biliyordu. Sözcü, yine de şirketin “en gelişmiş bilgisayar deneyimlerini ve bilgi işlemi yeniden tanımlayan çok çeşitli teknoloji seçeneklerini sunmaya odaklanmaya devam ettiğini” söyledi.

Birkaç yıldır, Apple’ın Mac Intel işlemcilerini kendi yongalarıyla değiştirebileceğine dair söylentiler dolaşıyor, bu da PC endüstrisinde sismik bir değişime neden olacak bir hareket. Bloomberg’e göre Apple, nihayet bu haberi WWDC geliştirici konferansında bu ayın başlarında doğrulayabilir. Geliştiricilere hazırlanmaları için zaman tanımak için 22 Haziran etkinliği sırasında işlemci anahtarı (kod adı Kalamata) hakkındaki ayrıntıları açıklayacağı bildiriliyor.

mac-intel-tabanlı-işlemci

Daha önceki sızıntılardan öğrendiğimiz üzere yeni çipler, iPhone ve iPad cihazlarda kullanılan ARM tabanlı A14 işlemci etrafında inşa edilecek. Çipler, Apple tarafından tasarlanacak ve aynı zamanda AMD ve NVIDIA için işlemciler üreten sözleşmeli üretici TSMC tarafından inşa edilecek. Bu, Apple’a Mac dizüstü bilgisayarlarında ve masaüstü bilgisayarlarında kullanılan bileşenler üzerinde kontrol sağlarken, mevcut Mac CPU tedarikçisi Intel’in satışlarında çok ciddi düşüş gözlemlenebileceğini belirtti. Mac bilgisayarlar, yeni yongaları barındıracak şekilde yenilenmiş bir macOS sürümünü çalıştırmaya devam edecekti.

Bloomberg‘e göre Apple, özellikle grafik ve AI performansı alanlarında, ARM yongaları ile Mac performansında büyük gelişmeler gördü. Bu, onun daha ince, daha hafif ve daha fazla güç verimli modeller oluşturmasına da izin verebilir. Daha önce olduğu gibi, Apple PowerPC’den Intel yongalarına geçiş yaptığında, en büyük sorun muhtemelen uygulama uyumluluğu olacaktır. Photoshop gibi üretkenlik ve içerik oluşturma uygulamalarının, yeni yongalardan en iyi şekilde yararlanmak için optimize edilmesi gerekir.

About notebook

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir